Loading...
Vardagen med kolostomi 2018-11-06T10:14:44+00:00

Vardagen med kolostomi

När du återhämtat dig från operationen och får tillbaka dina krafter kommer du att märka att det nya livet med stomi inte behöver begränsa dig på något sätt. Du kan göra vad du vill, ha på dig de kläder som passar dig, gå tillbaka till ditt arbetsliv eller det vardagliga livet du hade innan operationen. Människor i din omgivning kommer inte vara medvetna om att du har en stomi om du inte har berättat det för dem.

Bli inte förvånad om din stomi är aktiv i början, med många tömningar. Snart kommer det att lugna ner sig och din kolostomi börjar få en mer regelbunden tömningsfrekvens. Detta underlättas genom att äta förnuftigt och regelbundet.

Mat

Det finns ingen anledning att äta specialkost eller gå på någon sorts diet bara för att du har en kolostomi. Njut av din mat som förut.

Dock kan vissa livsmedel orsaka matsmältningsproblem, vare sig du har stomi eller inte. Om du vill äta en chili så gör det, men var beredd på att du kan få använda ett par extra påsar nästa dag. Här gäller det att testa sig fram och upptäcka vilka livsmedel som påverkar just din stomi. Det kan röra sig om gaser, lös avföring eller förstoppning. Vissa livsmedel har en tendens att öka gasbildningen i tarmen (till exempel bönor, lök eller kål) vilket gör att en del personer försöker undvika en alltför stor konsumtion av dessa.

Det gäller att experimentera sig fram i tillvaron. Om du tror att någon speciell föda ger dig problem, försök då att undvika den under ett par veckors tid för att sedan prova med en mindre portion.

Glöm inte att, precis som tidigare, kan din mage påverkas av känslomässiga störningar såsom till exempel oro och ångest.

Det är du som bäst kan bedöma vad du kan äta och vad du bör undvika. Med all sannolikhet kommer du att kunna njuta av en god och varierad kost.

Alkohol

Måttligt intag av alkohol kommer inte att skada dig, även om större mängder av öl kan ge gasbildning.

Att resa

En kolostomi kommer inte att hindra dig från varken lokala resor eller utlandsresor. Du kan även fortsättningsvis resa med bil, buss, tåg, båt eller flyg

Ha gärna med dig ett resekit, förpackad i en liten påse eller necessär, innehållande rena stomipåsar, kompresser, eventuellt häftborttagningsmedel och/eller hudskyddsmedel och en plastpåse att slänga använt material i. Vid längre resor kan man ta med sig något stoppande läkemedel för säkerhets skull. Du kan byta din stomipåse överallt där det finns en toalett och handfat.

Om du reser med flyg bör du alltid ha med dig lite extra stomimaterial i ditt handbagage ifall dina väskor skulle komma bort på vägen. Det är alltid bäst att kontrollera i förväg med flygbolaget vilka begränsningar som gäller för handbagage.

Kontrollera även villkoren i din reseförsäkring så att det inte finns några begränsningar vad det gäller tidigare diagnoser eller ålder.

Sex och samliv

Efter en större operation är det helt normalt att det kan ta lite tid innan saker och ting är som det var innan. Ha därför inte för bråttom in i samlivet, utan låt det ta lite tid.

Det är fullt normalt att känna sig lite blyg på grund av de förändringar som skett i kroppen och för att det nu finns en stomipåse på buken. Det finns en hel del olika typer av underkläder och gördlar som man kan täcka stomin med under sexakten.

I vissa fall kan det efter en stor operation uppstå lokala nervskador eller ärrvävnad vilket kan orsaka svårigheter i sexlivet. Många problem löser sig med tiden och med ibland kan det krävas lite uppfinnighetsrikedom. I de fall problemen blir bestående kan man dock ägna sig åt tillfredställande sex på många andra sätt.

Om du har sexuella problem eller funderingar eller kanske är på väg in i ett nytt förhållande och behöver råd, kontakta din stomiterapeut. Vänta inte för länge!

Preventivmedel

Det är osannolikt att din stomi påverkar din fertilitet. Det är därför viktigt att diskutera preventivmedel med din stomiterapeut eller läkare.

Graviditet

Många kvinnor med kolostomi har fött barn. Om du planerar att bli gravid, diskutera saken med din stomiterapeut eller läkare.