Loading...
Vanliga frågor kolostomi 2018-11-06T10:14:43+00:00

Vanliga frågor

Kommer någon att kunna se att jag har en kolostomi?

  • Svaret är nej! Dagens stomipåsar är både tunna och diskreta. Bär de kläder du är van med och känner dig bekväm med. Har du någonsin sett en person som du trott haft en stomi?

 När ska påsen bytas?

  • Vanligtvis när en tarmtömning skett. Många som har kolostomi tycker att kroppen och tarmen utvecklar en regelbundenhet och en rutin när det gäller tarmtömningar. De lär sig att leva med regelbundna påsbyten efter en bestämd intervall. Första tömningen och påsbyte på morgonen och det sista på kvällen.

 

Hur blir det med motion och sport?

  • Inga problem! Fortsätt att simma, dansa, jogga, trädgårdsarbete eller vilken fysisk aktivitet som passar dig bäst och är rolig. Mönstrade sportkläder kan dölja en utbuktande stomi hos kvinnan, medan mannen oftast föredrar boxershorts med hög midja. Lite större t-shirts är perfekta för att dölja en stomi, gärna i kombination med en trikå.

 

Vem ska jag berätta för?

  • Det är helt upp till dig och är ett mycket personligt beslut.

 

Kommer lukt att vara ett problem?

  • Precis som vid vanliga tarmrörelser kommer det att vara lite odör vid själva bytet av stomipåsen. Men om du besväras av odör mellan påsbyterna bör du kontrollera att stomibandaget sitter som det ska och ta vid behov även kontakt med din stomiterapeut. Den mat du äter kan även påverka gaser och lukt.

 

Hur gör jag med bad och dusch?

  • Antingen har du stomipåsen på plats, eller om tarmen är tillfälligt inaktiv kan du bada eller duscha utan någon påse på. Det kommer inte komma in något vatten i tarmen under badet.

 

Kan jag ta läkemedel som vanligt?

  • Ja, men du måste berätta för din läkare att du har en stomi. En del tabletter kan komma ut hela och opåverkade i stomipåsen. Man kan då kanske ändra läkemedlets form eller ta ett alternativt läkemedel. En del medicin kan påverka både magen och tarmen vilket kan få till följd att man blir förstoppad eller får diarréer.

 Kommer mina försäkringar att påverkas?

  • Idag finns det så många försäkringsbolag vilket gör det svårt att ge ett bra svar. Kontakta därför de försäkringsbolag som du samarbetar med och fråga. De skall givetvis upplysas om att du har en stomi.

Fick du inte svar på din fråga?
Tveka inte på att kontakta vår egna stomiterapeut Olof Rosengren.

Kontakta Olof