Loading...
Vad är en kolostomi 2018-11-06T10:14:43+00:00

Vad är en kolostomi?

En liten öppning görs på bukväggen och en bit av den återstående tjocktarmen leds ut där

Stomiknopp Kolostomi

igenom för att sedan fästas på huden. Detta är en stomi. Ordet ”stomi” kommer från det grekiska språket och betyder ”mun” eller ”öppning”. En kolostomi är en öppning som skapats i tjocktarmen, kolon.

En stomi ser ut som en rosa knopp. Färgen på stomin liknar den vi har på insidan av munnen. Trots att den kan se väldigt öm och ömtålig ut så har den ingen känsel alls. Avföringen som kommer ut ur stomin samlas upp i en stomipåse som fästs på magen.

Det här är en Kolostomi

Det finns tre olika typer av tarmstomi; kolostomi, ileostomi och urostomi.

Ibland måste ändtarmen (rektum) (4) och/eller tjocktarmen (kolon) (3) tas bort eller tillfälligt kopplas bort. Detta innebär att avföringen inte längre kan lämna kroppen via analöppningen (anus) (5) så som vanligtvis sker.

Kirurgen måste därför skapa ett nytt utlopp för avföringen. Detta görs genom att göra en öppning i bukväggen. Denna öppning kallas kolostomi. En kolostomi placeras oftast på vänster sida på buken.

Avföringen från en kolostomi

Kolostomi - Magtarmkanal 2

Födan transporteras från magsäcken ut i tunntarmen, där näringsämnen tas upp, och vidare ut i den återstående delen som finns kvar av tjocktarmen innan den kommer ut i stomin. Till en början har man ingen kontroll över sina tarmtömningar med efter en tid börjar man ana en regelbundenhet och rutin vad det gäller tarmtömningarna.

Tjocktarmen har till uppgift att resorbera vatten ut i kroppen. Avföringens konsistens beror på hur mycket tjocktarm som finns kvar att suga upp vätska ur tarminnehållet. Ju lägre på tjocktarmen stomin är placerad desto fastare blir avföringens konsistens.

Mukös fistel

I en del fall, då ändtarmen inte har avlägsnas, lämnas den icke-funktionella delen av tjocktarmen ut genom bukväggen, bredvid den fungerande stomin. Denna tarmöppning kallas för en mukös fistel och kan ibland utsöndra lite tarmslem, men behöver i övrigt ingen uppmärksamhet.