Loading...
Problem & Komplikationer 2018-11-06T10:14:43+00:00

Problem& Komplikationer

Ytlig blödning från stomin Problem

En lätt och ytlig blödning från stomin är vanligt förekommande och är ingen anledning till oro. Det kan även hända om du är för hårdhänt vid din rengöring av stomin eller om du får ett lätt slag mot stomin.

Blödning inifrån stomin

Detta är inte normalt. Detta problem eller förändring ska kontrolleras av läkare.

Förändring av stomins färg

Om stomin plötsligt ändrar färg, till exempel blir mörk eller blåaktig, kontrollera så at stomin inte stryps på något sätt. Kontakta din läkare omgående.

Förstoppning

Förstoppning och gaser kan orsaka obehag. Försök att dricka extra vätska och äta mer frukt eller fibrer i kosten. Förstoppning kan även vara en biverkning av vissa läkemedel, såsom till exempel en del smärtstillande medicin. Om problemet är svårt eller uppkommer ofta, kontakta din stomiterapeut eller läkare.

Diarré

Vid diarré är det viktigt att ersätta den vätska som flödar ut ur stomin. Drick extra mycket, gärna vätskeersättning. Om du misstänker att problemet har ett samband med något du tidigare ätit, utelämna detta ur din dagliga kost under ett par veckor för att sedan göra ett nytt försök. Tömbara påsar kan vara användbara när du har diarré för att slippa ständiga byten av stomipåsar. Om du har återkommande eller svår diarré och/eller ihållande kräkningar ska läkare kontaktas.

Röd och ömmande hud runt stomin

Kontrollera att hålet i hudskyddsplattan har en perfekt passform runt stomin. Byt endast stomibandaget vid behov och gör det då noggrant och försiktigt för att inte skada huden. Applicera stomibandaget på torr och ren hud. Prova ett stomibandage med bättre hudskydd.

Läckage

Läckage ska inte uppstå! Kontrollera att stomibandaget är rätt applicerat på huden och att hudskyddsplattans hål har en perfekt passform runt stomin. Olika stomipåsar varierar i vidhäftning och säkerhet. Kanske behöver du en annan sorts stomibandage? Rådgör med din stomiterapeut.

Gaser

Gaser kan vara ett problem för de som har en kolostomi. Oftast förvärras problemen med gaser av vissa livsmedel. Problemet kan ibland avhjälpas med att anpassa dieten. Det finns läkemedel som kan minska gaserna. En del tycker även att yoghurt kan hjälpa till. Man kan experimentera för att se vilka livsmedel som ger problem med gaser, till exempel kål, bönor, kolsyrade drycker eller nötter.

Ingen avföring kommer i stomipåsen och stark buksmärta.

Kontakta läkare

Långsam läkning

Efter en större operation på ändtarmen (rektum) till exempel vid avlägsnande av ändtarmen (rektumamputation) är det vanligt med en ganska långsam läkning. Ärr och sår i detta område kan vätska under en lång tid. Detta är helt normalt, men om det händer dig och du oroar dig ska du kontakta din stomiterapeut eller distriktssköterska.

Utsöndringar genom ändtarmen

Om du efter din kolostomioperation fortfarande har kvar ändtarmen (rektum) kan det vara bra att veta att den kvarvarande tarmen kan behöva tömma sig ibland. Oftast kommer det sekret ur tarmöppningen. Detta är helt normalt, men om det händer mycket ofta och vållar dig obehag ska du kontakta din stomiterapeut. Självklart gäller detta om det skulle komma blod ur ändtarmen.

Fantomsmärta i ändtarmen

Om du har en permanent kolostomi och ändtarmen (rektum) helt har avlägsnas kan det ändå kännas som om tarmen behöver tömmas på det gamla sättet. Den känslan kan pågå i flera månader efter en operation. Tala med din stomiterapeut eller läkare om du känner dig orolig. Ett sätt att få känslan att avta är att sätta sig på toaletten en stund.