Loading...
Kolostomibandage 2018-11-06T10:14:43+00:00

Stomipåsar / Stomibandage

På sjukhuset

Direkt efter operationen, när du börjar vakna upp, kommer du att märka att du är fäst vid en del slangar och sladdar. Du kan även känna dig matt och svag. Detta är helt normalt efter varje typ av operation.

Slangarna och sladdarna kommer successivt att avlägsnas under de följande dagarna. Du kommer känna dig mer och mer stark och du kommer så småningom att få börja äta och dricka.

Din stomi kommer att börja fungera inom ett par dagar. Du kommer att uppmuntras, av sjukvårdspersonalen, att börja ta hand om, och sköta om din stomi, så fort som möjligt. Från början kommer din stomi se stor och svullen ut, omgiven av stygn. Stomipåsarna är oftast genomskinliga. Svullnaden börjar så småningom gå ner och stygnen försvinner av sig själv eller tas bort. Stomin kommer bli både mindre och snyggare. Stomin kommer att fortsätta minska i omfång en tid efter hemkomsten. Det är därför viktigt att kontrollera att stomipåsarna hela tiden har en bra passform. Hålstorleken kan komma att behöva justeras ett par gånger.

Produktexempel

Nya Flair Active
Aurum Xtra Nedspolbar
Aurum Sluten

Stomiplattan

Vilken typ av häfta och hudskydd som passar dig kan variera mellan olika individer och hudtyper. Det är därför värt att experimentera lite för att hitta det hudskydd som passar just dig. Alla stomipåsar från Welland fäster mot huden med ett HyperFlex® hydrokolloid vilket är extremt

Flair 2 Closed Flat Flange

formbar till olika kroppsformer och därför mycket säker. Detta bidrar till att undvika ömhet och hudirritation runt stomin.

Det finns också ett stort urval av storlekar på påsar samt dess hålstorlekar. Det finns såväl uppklippbara som för stansade hålstorlekar.

Materialet påsarna är gjorda av varierar mycket. Moderna påsar är tillverkade av ett fint material som är både mjukt och diskret och med ett hudskydd som ligger mycket bekvämt närmast huden

Nerspolbar endelspåse – Bara byta och spola

Bekvämligheten med en nerspolbar påse är att det eliminerar alla problem med avfallshantering jämfört med andra stomibandage.

Det är enkelt att använda och gör det möjligt till ett mer rent enkelt och hygieniskt alternativ var det gäller bortskaffande av stomibandaget. Det material som spolas ner i toaletten är helt biologiskt nedbrytbart. Det material som spolas ner bryts ner på samma tid som vanlig avföring

Tvådelspåse

Dessa påsar har en platta som passar runt stomin och håller sig på plats i flera dagar. Däremot byter man själva påsen dagligen.

Hålstorlekar

Storleken på en stomi varierar mellan olika individer. Alla stomipåsar finns med olika hålstorlekar. Med Wellands påsar finns det en mätguide/hålmall på lådans lock. Här kan du hitta din rätta stomistorlek/hålstorlek på ett bekvämt sätt. Om stomin är oregelbundet formad är det bäst att skära sin egen mall för att få den bästa tillpassningen. Gör detta med hjälp av den hålmallen som finns på paketet.

Under månaderna efter operationen minskar sig stomins storlek något. Det är därför mycket viktigt att säkerställa att stomibandaget passform är perfekt. Detta för att minska problem med läckage och hudproblem. Detta är ett mycket vanligt problem som uppkommer om stomihålet i bandaget inte är korrekt.

Gaser och lukt

Gaser är en individuell sak och kan vara ett problem för vissa individer. Det beror oftast på vilken mat man äter och när man äter den. Alla gaser som produceras i tarmen måste komma ut. De flesta stomipåsar har därför ett inbyggt filter. Detta gör att gaser kommer ut, utan att lukta, och att ”ballooning”, det vill säga att påsen blir som en uppblåst ballong, undviks.