Loading...
Efter operation 2018-11-06T10:14:42+00:00

Efter operation

På sjukhuset

Direkt efter operationen, när du börjar vakna upp, kommer du att märka att du är fäst vid en del slangar och sladdar. Du kan även känna dig matt och svag. Detta är helt normalt efter varje typ av operation.

Slangarna och sladdarna kommer successivt att avlägsnas under de följande dagarna. Du kommer känna dig mer och mer stark och du kommer så småningom att få börja äta och dricka.

Din stomi kommer att börja fungera inom ett par dagar. Du kommer att uppmuntras, av sjukvårdspersonalen, att börja ta hand om, och sköta om din stomi, så fort som möjligt. Från början kommer din stomi se stor och svullen ut, omgiven av stygn. Stomipåsarna är oftast genomskinliga. Svullnaden börjar så småningom gå ner och stygnen försvinner av sig själv eller tas bort. Stomin kommer bli både mindre och snyggare. Stomin kommer att fortsätta minska i omfång en tid efter hemkomsten. Det är därför viktigt att kontrollera att stomipåsarna hela tiden har en bra passform. Hålstorleken kan komma att behöva justeras ett par gånger.

Stomiträning

Du kommer att vårdas på sjukhuset en tid. Avdelningspersonalen och stomiterapeuten kommer att lära dig hur du sköter din stomi och hur du byter dina påsar. De kommer även att visa dig hur du vårdar huden runt stomin samt hur du mäter för att få den rätta storleken och passformen på stomipåsen.

Stomiterapeuten kommer även att visa dig lite mer diskreta påsar efter att ha diskuterat med dig vilka påsar som skulle kunna passa just dig och din stomityp.

Vid utskrivning

När du lämnar sjukhuset kommer du att ha ett inbokat återbesök till din stomiterapeut samt dennes kontaktuppgifter. Du kan alltid kontakta din stomiterapeut för råd och stöd. Du kommer även att ha fått stomimaterial förskrivet som räcker till nästa återbesök.

Rutiner och utbud vid förskrivning av stomimaterial kan komma att skilja sig åt mellan de olika regioner och landsting i Sverige.

Bildtext: Använd en hålmall för att försäkra dig om att din stomipåse får en korrekt passform runt stomin och för att undvika besvärande hudproblem.

När du återvänder hem

Du kan få råd och stöd från din stomiterapeut och/eller förskrivande distriktssjuksköterska. Det finns även patientorganisationer som kan ge råd, stöd och tips som kan vara till hjälp i det dagliga livet.